وكالة أهل البيت (ع) للأنباء

المصدر : ابنا
الأحد

١٣ أغسطس ٢٠٢٣

١١:٢٤:٠٢ ص
1386678

Vođa Ansarullaha: Muslimanske zemlje moraju zauzeti odlučan stav protiv skrnavljenja svetinja

ABNA24: Vođa jemenskog pokreta otpora Ansarullah pozvao je muslimanske zemlje da zauzmu kategoričan stav protiv skrnavljenja njihovih svetinja, posebno svetogrdnih djela protiv Časnog Kur'ana.

Abdul-Malik al-Houthi je to rekao u televizijskom govoru u subotu nakon ponavljenih slučajeva uvrede muslimanske svete knjige u Švedskoj i Danskoj.

Brojne muslimanske zemlje oštro su osudile vrijeđanje muslimanskih svetinja i pozvale danske i švedske ambasadore u znak protesta zbog skrnavljenja Časnog Kur'ana. Iran je sa svoje strane rekao da neće poslati novog ambasadora u Švedsku i da neće prihvatiti novog švedskog ambasadora u Teheranu.

Vođa Ansarullaha je rekao: “Zapadne vlade se protive bilo kakvoj kritici i sloganu protiv cionista i ovo pitanje dokazuje utjecaj proizraelskih lobija” unutar tih vlada.

Huti su također oštro kritikovali neke arapske i muslimanske zemlje zbog suzdržavanja od prekida veza sa zemljama u kojima je vrijeđan Kur'an, rekavši da njihovi stavovi dokazuju da im nije stalo do islama.

“Ovi vladari dokazuju da nemaju potrebne sposobnosti i kvalifikacije da preuzmu ovu odgovornost i da im muslimanski Ummet ne može vjerovati kada je u pitanju odbrana njihovih svetinja”, rekao je Huti.

Također je osudio “mnoge islamske organizacije koje nisu prekinule diplomatske i ekonomske odnose sa zemljama u kojima je islam vrijeđan”, ističući da to dokazuje slabost muslimanskog svijeta i “nizak nivo posvećenosti odbrani islama”.